sobota 7. července 2012

Hjaltalín - Sleepdrunk Season

"If you paint a turtle red it won't go faster. It's best to leave it be and keep it green."

Je známo, že Island umí vypustit do světa kvalitní hudebníky. U Hjaltalín nehledejte Björk ani Sigur Rós, šli si taky totiž po svém a spíš inklinovali ke kanadským Arcade Fire. K mým uším dorazili při zkoumání programu letošních Colours a mile překvapili.
Jak jejich debut z roku 2007 Sleepdrunk Season správně charakterizovat?
Správně to nikdy nebude, ale roztahaný a unylý indie pop rozhodně nečekejte. Spíš takovou směsku barokních tónů způsobenou nástroji jako jsou klarinet, fagot, housle a samozřejmě kytara, basa a bicí. Sedmičlené formaci se to daří skloubit a ještě víc si posluchače podmaní díky střídání mužských a ženských vokálů. Tohle totiž zabralo minimálně na půlku Evropy.
Poslech Traffic Music a Goodbye July vyvolá pocit, že dlouhé letní večery strávené s přáteli můžou být opravdu nekonečné. A takový pocit si přece každý snadno oblíbí a přijme za svůj. Ostatní skladby jsou skromnou ukázkou jejích schopností, s jakými tvoří tak něžné a nikdy ne chladné písničky, jak se možná od Islandu vždycky očekává. Naopak mají sklony spíše ke klasické hudbě jak je tomu u Debussy a The Trees Don´t Like Smoke. A vůbec nevadí, že to zní tak trochu poprockově, protože hlas zpěvačky Sigríður Thorlacius potěší a víme, že je to tak správně. Fakt, že některé skladby zní až neskutečně pohádkově (Trailer Music), dokazuje, že s Islandem mají přece jen něco společného a to jim dodává nádech jedinečnosti, jak je tomu u poslední a islandsky zpívané Pú Komst Við Hjartað Í Mér. Tomu se totiž říká radost a euforie i z lehce, ale opravdu jen lehce melancholické hudby, která je z větší zastíněna tou svěží.



1 komentář:

  1. Lono : ahoj Kate. na nočnej-hudbe komunikácia uviazla, tak píšem že hjaltalín si určite dám :) veľa naveľa :)

    OdpovědětVymazat