středa 16. října 2013

Zrní + Poletíme? ve Flédě

Jak už to ve Flédě bývá, o kvalitní hudební zážitky zde není nouze a jinak tomu nebylo ani úterního večera. Tentokrát klub sliboval dvojkoncert kladenské kapely Zrní a kapely Poletíme? v čele s brněnským umělcem Rudolfem Brančovským. Zrní měli na programu pokřtít vinyl a Poletíme? se právě vrátili ze studia. Není tedy divu, že koncert byl vyprodaný a Fléda narvaná k prasknutí.
Mé oči měly možnost zhlédnout pouze vystoupení Zrní, na které jsme se museli nějakou chvíli počkat, než se vůbec dav protlačil dovnitř. Ale od prvního momentu ocitnutí se na pódiu začali šířit radost skrze známé či méně známé skladby. Hýkal, Vězni, Pokraj, .... "plno krásných spokojených lidí", přesně takhle to tam vypadalo. Nic vyumělkovaného, pouhá bezprostřednost je jeich kouzlem. A taky um Honzy Fišera a jeho houslí ať už při baladičtějších skladbách (Dva, Tmou), či při něčem rytmičtějším (Autobus, Rychta), teatrální pohyby a tolik sympatický hlas Honzy Ungera, občas akordeon nebo beatbox Ondřeje Slavíka a taky kytara a basová kytara dvou dalších Honzů, přesně tak je to správně, dobrá jízda, nejen Noční jízda.
V průběhu se křtilo, vzduchem letělo zrní a celé to bylo Pozitivní. Říkejte tomu, jak chcete, třeba "alternativní folk-rock". Po živém koncertu však každému dojde, že škatulky jsou zcela nemístné a zařadit je někam je téměř nemožné. Přímo to z nich srší, že inspiraci čerpají snad odevšad a možná proto se při jejich poslechu dostavují pocity jako by "hvězdy byly každý den".
Při skladbách Tmou a Jabloně vždy trochu mrazí, ale dav je tak rozehřátý a nabitý atmosférou... je to příjemné, moc. Přídavky. Které vybrat? V nejlepším všechny, chceme je slyšet všechny. Chceme slyšet Koně
Kdo neměl ještě dost, počkal si na "banjo kapelu" Poletíme? a hudebně rozprouděný večer si protáhl do ještě rozprouděnější noci.

Žádné komentáře:

Okomentovat